seo-optimizacija-cena

Cena SEO optimizacije se lahko “bere” na dva načina. Prva možnost je, da podjetje poišče SEO strokovnjaka, ki izvaja SEO za čim-nižji mesečni znesek. Tako si mnogi podjetniki predstavljajo, da so za področje SEO poskrbeli in da pozicije počasi pač rastejo. Cene take SEO optimizacije se začnejo pri okoli 200 € na mesec. V tej ceni podjetja ponavadi  (pri večini SEO strokovnjakov v Sloveniji) dobijo nekaj gostujočih objav s povezavami do spletne strani podjetja. Vsebina teh objav ni uporabna v 90% primerov.

Druga možnost je, da se podjetje vpraša, “koliko stane da pridemo na 1. položaj za xy ključno besedo?” V tem primeru mesečna “anuiteta” niti ni toliko pomembna, saj je plačilo “po projektu. SEO strokovnjak Martin M. pravi, da je na prve pozicije možno priti že v 6-ih mesecih:

Prvi položaji so dosegljivi. Da pa jih res dosežemo, pa potrebujemo dvoje. Prvo je več zelo kakovostnih povratnih povezav ki so (po kakovosti in količini) primerljive s tistimi, ki jih imajo konkurenti na 1. položajih. Drugo pa je večja količina vsebine okoli tematik spletne strani. To pomeni, da ni dovolj le članek ali stran, ki cilja na neko ključno besedo, temveč “set” člankov, ki strokovno pokrivajo področje izbrane tematike. Tako je vprašanje, koliko te vsebine imajo konkurenti oz. kako hitro jo proizvajajo. Če jih želimo prehiteti, je moramo imeti več in mora biti boljša. Ponavadi za glavne “short tail” ključne besede (npr. “moderne kuhinje”) potrebujemo cca 20 člankov, ki nas v šestih mesecih pripeljejo med top 5 pozicij. Cena za to znaša od 3000 € oz. če pogledamo kuhinje od 6000 €. 

Druga pomembna zadeva pri SEO optimizaciji v Sloveniji pa je dejstvo, da skoraj vsi na prvih položajih vlagajo v SEO nekje okoli 200 – 300 € na mesec. To pač pomeni, da če spletna stran štarta iz 20. pozicije, s primerljivim vložkom ne more doseči top pozicij.

seo optimizacija v sloveniji - ponudniki

SEO optimizacija je v Sloveniji zel o specifična. Predvsem za to, ker je relativno majhen trg in pravzaprav ni možno pridobivati povratnih povezav drugače, kot da se jih kupi ali ustvari spletne strani po meri in zahtevah podjetja.

Druga specifika pa je omejeno število SEO strokovnjakov. Obstjajo cca 5 podjetij, ki ponujajo SEO. Ostali ponudniki se pač ukvarjajo z  drugimi dejavnostmi, kot je npr izdelava spletnih strani, facebook oglaševanje ipd., optimizacijo pa nudijo kot eno od storitev, a to ni to.

Kako torej izbrati SEO storitve? Podjetja, ki v SEO vlagajo po 200 € na mesec, s tem do prvih pozicij ne bodo nikoli prišla. Lahko bodo nekoliko izboljšali uvrstitve, a na vrh ne bodo prišli. Za prva mesta je pač potrebno več. Zelo pogosto se podjetja odločajo za SEO, ki se plačuje po poziciji, a vtem primeru SEO strokovnjaki pač niso motivirani, da bi izboljšali uvrstitve, saj lahko izvajajo SEO za več podjetij v isti branži. Najbolje je, da najamete streokovnjake, ki vam bodo dali približno oceno, kaj je treba, koliko stane in kdaj lahko pričakujete rezultate.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja